A forint horror
2015. január 12. írta: Balogh Balázs

A forint horror

A napokban többen kérdezték tőlem, hogy mikor lesz már olcsóbb a dollár. Jelenleg ez tényleg nagy kérdés hiszen már annak is örülhetünk, ha nem gyengül rohamosan tovább, hanem elidőzik kicsit, de milyen tényezők is azok, amelyek ennyire meglódították a zöldhasút a hazai devizával szemben. 2-3 éve szinte csak a jegybankokra kell figyelni, ha a devizákat akarjuk elemezni, persze vannak azért más tényezők is, de leginkább a monetáris politika húzza fel vagy éppen taszítja le a devizakeresztek grafikonjait.

Emlékezzünk:

2012 augusztus - Ben Bernanke bejelenti a monetáris expanzió harmadik részét (QE)

2014 október - Janet Yellen véget vet a QE3-nak

lessük meg mi történt a program alatt és azóta...

Chart USDHUF, W1, 2015.01.12 16:31 UTC, X-Trade Brokers DM S.A, MetaTrader 4, Real

Jól látszik hogy a start és a finish között hiába volt rosszabb megítélése az országnak mint most, valamelyest bent tartotta a globális dollár gyengülés a grafikont 213 és 240 között. A FED programjának befejeztével viszont a kamatemelési várakozások is felerősödtek Amerikában. Ez a folyamat pedig erősen befolyásolja a forint kamatelőnyét, hiába a jól festő gazdasági mutatók sokasága.

A QE befejezése után sejteni lehetett, hogy 2015 a dollár éve lehet és ez továbbra is így áll, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy 280 - 290 forintot is adhatunk hamarosan 1 dollárért.

horror.gif

De, hogy ne csak rossz hírekkel szolgáljak (persze az export cégeknek az eddigiek sem voltak azok). Talán, ha az ECB lazításra adná a fejét, akkor az európai országok teljesítménye (köztük Magyarországé) is feljavulna ezzel visszasegítve a magas euró árfolyamát. Így az EURHUF szintektől alacsonyabb 300-305-ös szinteket is várhatnánk az év második felében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr857065311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása