Ráhúzták Kínára a vizes lepedőt
2015. augusztus 24. írta: Balogh Balázs

Ráhúzták Kínára a vizes lepedőt

Most mindenki kihozza a pánikból amit lehet

Vérengzés, mészárszék, zuhanás, pánik! - lehetett olvasni a nagy gazdasági hírportálok szalagcímében. Mutatom az adatot ami, Ciprasz lemondása és a közelgő Jackson Hole-i konferencia (Fed várakozások) mellett rászakította a padlást a napozó, nyaraló indexekre.
china-manufacturing-pmi.png

Kína és a folyamatosan apadó beszerzési menedzserindex, a PMI öt fő indikátorból áll: új megrendelések, készletek állománya, termelés, szállító teljesítések és a foglalkoztatási környezet. A birodalomnál pedig ez a pénteki 47,1 indexpontos szám 2009-es recesszió közeli állapotokat idézett fel, ami nem kis eladási hullámot generált a világ nagy részvénypiacain.

Nézzük, hogy állunk most, ha a színét nézzük akkor rózsás, ha a teljesítményt, akkor problémás. A Budapesti Értéktőzsde később nyitott, de ő is majd 5 százalékos mínuszban kezdte a hetet, hozzátenném ő augusztus 20 miatt kimaradt a múlt heti buliból, így ma egyszerre pótol.

drawmacromap.png

 

Valóban pánik van? Most akkor vissza fog menni a frankfurti Dax? Jöttek reggel a telefonok sorjában, beindította a fantáziákat az a részvénypiai korrekció amit, amúgy megjegyeznék már sokan vártak (van aki már 1 éve eladásokban csücsült). Tipikus, jön egy nagyobb mozgás és máris mindenki az ellenkezőjét taglalgatja.

Érdekes a szituáció, mert ha abból indulunk ki, hogy a Brent olaj már 80 dollár alatt sok befektetőt vételre hívott, ma pedig 44 dolláron landolt, akkor azt mondom, sok medve lehet még! Másrészt, a közelgő felülvizsgált amerikai GDP adaton kívül, csak Kína stabilizálhatja a nagy eséseket.

A lassuló ország pedig tegnap már a nyugdíjalapokat is bevetette, akik eddig csak betéteket és állampapírt vásárolhattak, most az értékpapírpiacon is kipróbálhatják magukat. Holnapra talán ez már éreztetheti a hatását, de van egy olyan sejtésem, hogy a nyugdíjalapok nem igazán akarnak egy 9 százalékos esés alatt beleturkálni a kínai papírokba.

Sokkal kevesebb kapkodás és több türelem fog kelleni, érdemes figyelni a Volx eszközt. A volatilitás a tőzsde világában az árfolyamok (egészen pontosan a hozamok, pl. napi hozamok) változékonyságát jelenti. Ha egy részvény például minden nap 1 százalékot emelkedik, a volatilitása kicsi, de ugyanígy ha napi 1 százalékot veszít az értékéből, akkor is ugyanolyan kicsi a volatilitása. Ha viszont egyik nap felfelé, a másik nap lefelé mozdul el, a volatilitása már nagyobb. Azaz a volatilitás alapvetően nem a mozgás irányára, hanem változékonyságára utal. Ez az index jelenleg erős felfelé irányt vett, ami kisebb pánik hangulatra utal, de ha ez nem elég akkor az agyongyengített Japán jen is új erőre kapott és mintha senkit nem érdekelne a Bank Of Japan, úgy veszik a devizát.

(21-es szint felett komolyabb pánik is begyűrűzhet, addig azonban szokványos korrigálás folyik)

VOLX>>

Amerika és Európa 

Javíthatnak a napokban felülvizsgált teljesítményi (GDP) adatok, USA-ban 3.2 százalékos bővülést várnak az elemzők, ami akár meg is lehet a következő napokban. Németországot 0.4 százalékos bővüléssel várják, ha ezt túlszárnyalja holnap, illetve rásegítenek a periféria országok pénteken, akkor fokozatos regenerálódás várhat az indexekre. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy Amerika már rég nem nyomtat pénzt, kamatemelés várható, Európa pedig nyomtat de ez nagyjából be is lett árazva a főbb indexeknél, a Bux-nál esetleg még emelhet a hangulaton, de a vezető mutatóknál már éreztette hatását (Lásd: Dax 12.000).

Összességében egy rövid felugrást várnánk, de a hosszú távot illetően bajba kerülhetnek az indexek, ha USA ennek ellenére ráemel a kamatra.

Videóelemzés és interjú a GazdaságTV honlapján>>

A bejegyzés trackback címe:

https://bbplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr947730186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása