Érdemes már aranyat venni? Mennyit érhet 3cpo?
2015. június 25. írta: Balogh Balázs

Érdemes már aranyat venni? Mennyit érhet 3cpo?

2015 eleje óta szorosabban követjük a sárga nemesfém árfolyamát, hogy miért?

  • közelgő FED kamatemelés (beárazva?)
  • pislákoló inflációs mutatók
  • Oroszország - Ukrajna
  • Görögország
  • Svájc döntése/döntögetése
  • Brókerbotrányok (lokális pánik)
  • Alacsony nyersanyagárak

Minden tényező arra utalna, hogy hamarosan újra megindul az aranyláz és sokan a kézzel fogható befektetésekre többet adna, mint az elmúlt 2-3 évben.

Ennek ellenére továbbra is úgy látom ez még nem az az év lesz, amikor ismét 1500-1600 netán 1900 dollárt kell fizetni 1 uncia aranyért.

Persze, van némi infláció lassan a gazdaságokban, de korántsem akkora, ami miatt még aggódni kéne, majd 1-2 év múlva már talán ez is segíthet a sárga nemesfém drágulásában. Ami pedig a FED kamatemelést illeti, ott még lehet egy 4-5 százalékos dollár erősödés, ami ugyancsak betehet az árfolyamnak.

Továbbá itt van még nekünk Görögország, az a kormány, amely az EU tagság érdekében kész volt a drága paradicsomot kivenni és a citromot narancsra cserélni a kosárban az infláció csökkentése miatt, plusz meghamisította a költségvetési hiányt is. Ez a kormány aki ezek után sem akar felelősséget vállalni és addig húzza a reformok bevezetését a teljes csőd előtt, amíg el nem hiteti a lakossággal, hogy az EU nem akarja őket megsegíteni pedig ők "próbálkoznak".

Legutóbb Tsipras kormányfő azzal érvelt, hogy Írországnak például nem kellett ekkora reformokat meglépnie ahhoz, hogy mentőövet kapjanak. Annyi lehet, hogy lemaradt Tsipras naplójából, hogy Írországot 3 bank döntötte csődbe és ezek után az ír állam és még a lakosság hajlandó volt felelősséget vállalni (ott azóta német felügyelet alatt folyik a kormányzás).

Mi van, ha mégsem mentik meg Görögországot? 

  • pár EU bank bukik némi görög államkötvényt (na és?)
  • németek már többet, nem kevés pénzt (komolyabb érv)
  • a görögök vajon hajlandóak lesznek beengedni őket, hogy felügyeljék a kormányzást? (valószínűleg soha)
  • Németország szeretne vajon háborús közelségbe kerülni? (soha)
  • Vajon megéri pénzelni a görögöket, vagy engedjék el, ehhez mit szólna a német lakosság? (itt a nagy kérdés)

Fura, de ebben a helyzetben lehet, hogy nem is Görögország az aki a legnagyobb bajban van...

Most visszatérve az aranyra, amely 2013 márciusa óta egy feszes háromszögben apad és folyamatosan ijesztget egy 1200 dolláros alatti szakadással. Egyre veszélyesebb az 1180-as támasz és egyre több kisbefektető pakolja be a vételi pozíciókat.

Kisbefektetők nyereségmutatói (60% még masszívan most is bukja a pénzét, mind Amerikában, mind az EU-ban)

gold.jpg

Így nem biztos, hogy már most be kell gyújtani a nagy vételeket, lehet itt még nagy kiszórás egy emelkedő hullám előtt. Mi egyelőre csak csipegetünk és most becsapok mindenkit, ugyanis mi is vesszük pedig eddig inkább az esés veszélyét taglalgattuk. Aranyban inkább csak a felfelé utat járnánk, de jöhet még egy cunami...

Hoppá és még nem is beszéltünk arról, hogy mi van, ha megmentik a görögöket?

Még a végén 3cpo is aggódhat, hogy olcsó alkatrészként végzi a Tatooine-on :). Mondjuk, ha esünk, akkor olyan 980 dollárnál lehet a mélypont, amiből még azért elkaristol a karácsonyi premierig.

3po_tattoinet.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr97572182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Európai Központi Bank nem ad több eurót a görögöknek 2015.06.28. 13:52:03

Beszünteti a görög bankok likviditási támogatását a frankfurti Európai Központi Bank. Eddig gyakorlatilag ez tartotta életben a görög bankrendszert. Hétfőn bankszünnap jöhet Görögországban, ha a Ciprasz-kormány úgy dönt, tőkekorlátozásokat vezet be.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása