Egy újabb történelmi nap a tőzsdén, avagy a megcsorbult svájci bicska!
2015. január 15. írta: Balogh Balázs

Egy újabb történelmi nap a tőzsdén, avagy a megcsorbult svájci bicska!

Elengedte? Tényleg elengedte? Bizony, bizony 2015.01.15-én oda az 1.20-as árfolyamküszöb az EURCHF tekintetében, de miért jó ez vagy miért rossz?

2012 januárban lépte meg az SNB (Swiss National Bank) azt a korlátot, hogy 1.2000-as érték fölött tartja az EURCHF jegyzését ezzel védve magát a frank túlértékelődése ellen. Amikor már kényelmetlen a saját devizád erőssége, van ilyen? Nálunk ezt kicsit nehéz elhinni de van, gondoljunk bele Magyarország exportőr ország, azaz jóval több bevétel folyik be külföldre való értékesítésből, így mi másban is kapjuk a fizetséget, mint külföldi devizában. Svájc hasonló cipőben volt, lecsökkent a növekedése, hiszen már majdnem paritás környékén 1:1-ben váltotta az eurót. (1€=1CHF)

Mivel az alapkamat már akkor is 0 százalék környékén tendált, így a kamatcsökkentés és ezáltal a CHF gyengítése nem lehetett fegyver a svájci monetáris tanács kezében. Maradt ez a nem mindennapi 1.20-as megoldás. A három év alatt azonban szinte sose szakadt el ettől a szinttől az árfolyam, hiába riogatott az SNB olyan kommentekkel, hogy vigyázat tovább emeljük, ha piszkáljátok! Hidegen hagyta a befektetőket. Sőt, történt egyszer, hogy meg is próbálták bedönteni a frontvonalat (2012.04.05-én), hogy mi volt az oka azóta is egy homály fedi, vagyis egy "ismeretlen automatizált mechanizmus történt" megjegyzés. Ettől függetlenül még 3 évig kitartott a jegybank a költséges program mellett és állandóan adta a CHF-et az EUR ellenében.

Mára viszont úgy néz ki elfogyott az SNB és Thomas Jordan (jegybankelnök), abban bíznak, hogy le tudták annyira vinni a frank erejét, hogy nem kell tartaniuk hosszú távon a tartós visszahúzástól és az erős hazai fizetőeszköztől.

A pánik azonban kitört, hiszen a tőzsdén még mindig ez bír a legnagyobb hatással a pánik! "Úristen elengedte, vegyétek a frankot!" - hangzott el az irodában. Az első mozzanatok mindig a legkritikusabbak, így alig 1 óra leforgása alatt majdnem 15%-ot gyengült az euró a frankkal szemben.

A kamatvágások és a negatív deposit (betéti) ráta viszont továbbra is lehetőség marad arra, hogy a tanácstagok kordában tartsák a combosodó frankot.  

 Oké, oké de most ez miért rossz a forintnak? A forint eleve egy kockázatosabban megítélt eszköz, mint mondjuk a dollár vagy a frank. Ráadásul a decemberi orosz válság hírei, szellői után még mindig morcos hangulatban van és a gyenge euróval szemben is mélypontokat szagolgat. Ez a hír itt is gátat tört.

CHF

Az alpesi devizával szemben azért nem meglepő a horror, hiszen nagy befolyással bírt az 1.20-as EURCHF küszöb, bár véleményem szerint a vihar pár nap múlva elül, de bőven maradhat a CHFHUF a 290-300-as szinteknél.

USD

Erről már pár napja írtam, 2015 a dollár éve lehet továbbra is, így itt a 270-280 reális átlag lehet erre az évre.

EUR 

Itt vagyok a legoptimistább, bármennyire is van történelmi mélyponton a devizapár, fogunk még idén 305-308 környékén váltani eurót annak ellenére, hogy most lubickolunk a pánikban, ami már említettem pár nap és leül. Sőt megkockáztatom most kell visszaváltani némi eurót forintra, amikor már a média is felkapja a sztorit!

 

BB

A bejegyzés trackback címe:

https://bbplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr77076171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása