Arany - az elfelejtett kincs újra támad?
2015. január 22. írta: Balogh Balázs

Arany - az elfelejtett kincs újra támad?

Kincs ami nem volt, vagyis 2013 zuhant, 2014-ben pedig csak halványan pislákolt az arany fénye. Sajnos sokan be is fürödtek ezen időszak alatt. Emlékszem volt akinek hiába tanácsoltuk 2011-ben, hogy 1900 dollár/unciánkénti jegyzésnél nem biztos, hogy a legjobb vásár a fizikai arany, ő bevásárolt... piszkosul.

Figyelem pár mondatban unalmas visszatekintés következik! Miért esett össze az arany?

A művelt, patent elemző társak, így mondanák: "Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve" - azaz kicsit leegyszerűsítve az "amerikai MNB" nyomtatta a dollár milliárdokat és locsolta azt a nemzetközi pénz - és tőkepiacokra. Ezzel terülj, terülj asztalkámat tálalva a hozaméhezőknek és kockázatot vállalóknak. "Tök mindegy, milyen cég vegyed a papírjait a FED pumpál mi meg jól lakunk!" Biztos vagyok benne hogy az elmúlt két évben jól fizető állás volt részvényt értékesítő kollégának lenni Amerikában. (minden index a csúcsok, csúcsán volt/van még)

A program még akár komoly inflációs nyomást is okozhatott volna, de az alacsony növekedési potenciál miatt ez nem történt meg.

Kinek kell így az arany? Az évek óta "menedékként" kezelt eszközből ugyanis dollár milliárdok repültek be a részvényekbe. Ráadásul a legnagyobb reklám az volt a fizikai aranyat kínáló cégeknél, hogy infláció? Haha, kit érdekel, vegyél értékálló fizikai aranyat! 

De inlfációs nyomás nélkül és csökkenő volatilitás mellett nehéz eladni a terméket, kb ez volt az elmúlt két évben... Akkor mi hozhat egy új rally-t az árfolyamban? Hiszen a FED QE 3 programja már befejeződött.

- A kontinensek, de főleg USA combosodó GDP-je, 

Hoppá, de van itt még valami, jön az ECB QE!

Mario Draghi elsütötte a bazooka-t, alacsony az infláció? Hát van az Európai Központi Banknak (EKB) is nyomdája, a kutyafáját! Az ECB ma bejelentette, hogy 50 milliárd eurós eszközvásárlási programmal kényezteti a hozaméhezőket, leginkább a deflációs félelmek miatt. A részvényindexek kilőttek, szegény euró pedig ma is szenvedett, azt azért meg kell jegyezni, hogy a FED QE3 programjával ellentétben az EURUSD grafikonján már van némi beárazódás, azaz nem most kell nagy shortokat nyitogatni!

Mi a helyzet így a sárga nemesfémmel? 2015-ben feltámad az arany?

Nagy kilövésre egyelőre nem kell számítani, de elindulhat egy új, északi hullám a trendben, hiszen ne feledjük el az arany emelkedő trendje még nem tört meg!

Na, de visszatérve a mai bejelentésre, az EKB 2%-ig tolná a jelenleg -0.20%-on álló pénzromlás mértékét Európában, Amerikában ez a mutató jelenleg 0.80%. Talán 2016 szeptemberéig tartana első körben a monetáris expanzió, de addig biztos, míg a kívánt értéket el nem éri a tanács.

Hihetetlen, de ma az EKB sajtótájékoztatóján elég volt a 2 százalékos inflácós célról beszélni és máris gátat tört (1300$/uncia) a sárga nemesfém árfolyama. Mondjuk a svájci pánik is jól jött a nemesfémnek... 

Arany fan-ok figyelem, szemeket a grafikonra és indulhat egy óvatos vásárlás!

Grafikon:

Chart GOLDs., MN1, 2015.01.22 17:15 UTC, X-Trade Brokers DM S.A, MetaTrader 4, Real

Egy már biztos az ECB rakétája által Magyarország is jobban teljesíthet 2015-ben, ma már csak 313 forintot kellett 1 euróért adni! Tényleg bejön a pár napja írt jóslat? :-o

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr237098433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása