A gyógyszeripart is érzékenyen érinti a gyenge euró
2015. április 01. írta: Balogh Balázs

A gyógyszeripart is érzékenyen érinti a gyenge euró

    A napokban egy barátom keresett meg azzal a kérdéssel, hogy meddig erősödik még a dollár az euróval szemben? A cimbora már pár éve egy hazai gyógyszergyártó cégnél dolgozik és párszor megkeres ilyen kérdésekkel, ő is! A képlet egyszerű, C vitamin kéne Kínából, Indiából, esetleg Amerikából csakhogy nekik dollárban kellene fizetni és bizony nem esik jól kevesebb hatóanyagot importálni ugyanannyi euróért, mint tavaly 1.40 EURUSD árfolyamnál.

Mivel a barát a lelkemre kötötte, hogy számokat nem mondhatok, valahogy így tudom leegyszerűsíteni a sztorit. Nem mindegy, hogy 1 tasak C, ami 2014 júliusában  0.73 dollár volt az most majdnem 1 amerikai pénzbe kerül nekik.

equipnet_pharmaceutical_price.jpg

Mint mindenki mi is nagyjából az aktuális jelekből olvasunk, van esély egy nagyobb felpattanásra, de még egy jó ideig nem lesz erős eurója a senkinek. 2016 szeptember - eddig tart első ízben az ECB stimulus, ami elég szépen hígítja a közös európai devizát. Csak ebből kiindulva valahol 2016 második negyedévében kapaszkodhat vissza magasabb szintekre az EURUSD, addig maximum 1.18-ig korrigálhat ebben az évben. A csaknem 1000 pontos korrigáláshoz azonban kellene egy erősebb Görögország és további csillogó gazdasági adatok a kontinensről. Az első rész lesz bajosabb...

(A legmeglepőbb az lenne, amit nemrég egy elismert tőzsdés blogján olvastam, hogy az ECB hamarabb emel kamatot, mint Amerika). Erre azonban a szabályokat szigorúan követő Draghinál csekély esélyt látunk.

A makroadatok ma is jónak mondhatóak, a feldolgozóipar dübörög, szinte mindenhol 50-es érték feletti bővülést jelez az előző hónapra. Az árfolyam pedig továbbra is tartja magát 1.07 környékén, ráadásul megint működik a pszichológia, amikor már az is paritást vár aki végig vette a nagy esést, akkor fordulgat a kurzus.

euro-area-manufacturing-pmi.png

Kínának biztos, hogy problémát okozhat a sokáig alacsonyan ragadt EURUSD, hiszen az említett gyógyszergyártó is kevesebb vitamint kér be, vagy még vár ami komoly bevétel kiesést jelenthet Ázsia motorjának. Amerikában is megdrágítja az árukat az erős zöldhasú, így ott is esik az export, ennek ellenére azért marad a GDP bővülése idén.

A kollégákkal már egyre kevesebbet ücsörgünk dollár vételekben, de ez nem az jelenti, hogy nem szagolhat le az árfolyam akár még 700 pontot a paritásig. A napokban eldőlhet mennyire vagyunk a grafikon minimumán, hiszen a FED aprólékos kamat emelése és az ECB stimulus is nagyjából be lehet árazva. A héten viszont a munkaerőpiac megint jelent (ADP & NFP) és ha ezek a számok megint bődületesen magasak lesznek és a grafikon 1.06 felett marad a héten, akkor bizony akár a zöldhasú erősödése oldalazásba válthat át.

Technikailag is van tér egy combosabb havi teljesítményhez még nyár előtt, így lehet hogy érdemes váltásban is gondolkozni nyaralók (EURHUF - 298)! 2000 - ben volt utoljára ilyen zuhanó trendben a devizapár, akkor 2700-3000 pontra volt a 200-as mozgóátlagtól, amikor is elkezdett visszavánszorogni. Most 2100 pontra vagyunk, ami azt jelenti hogy 600 pontunk van a múltbeli távolsághoz és a paritáshoz (1.0000) is! Hogy van-e még erő a dollárban az már most pénteken akár ki is derülhet, addig türelem, korai még a hosszú távú longok felvétele!

eurusd-mn1-x-trade-brokers.png

 Cimbora utolsó mondata az volt, hogy csináljak valamit mégiscsak én vagyok a tőzsdés, üzenem megtettük zártunk pár shortot! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr537326284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása