Szomorú szamuráj
2015. március 18. írta: Balogh Balázs

Szomorú szamuráj

BOJ - Nem hozott változást a mértéktelen pénzöntés

     Az utóbbi napokban egyre többet szemezgetünk a jenes párokkal, bár nem szeretünk és az utóbbi időkben nem is nagyon kereskedtünk jegybank ellen, most azonban jó lehetőség lehet a japán jen vétel dollár ellenében. A Bank of Japan legutóbbi jegyzőkönyvéből kiderül, hogy nem áll meg a pénzpumpa és a felkelő nap országa továbbra is ultra gyenge devizával próbálja ösztönözni az inflációt és a bérek növekedését. Az első valamelyest sikerült is, azért csak valamelyest, mert továbbra is 0% közelében mozog a pénzromlás mértéke és a 80 trillió jenes kibocsátás plusz a nyugdíjalapok kifosztása sem segített a 2 százalékos cél elérésében.

2010 október 26-án hagyta jóvá a japán kormány hogy 63 trilliót nyomtasson évente a pénzügyi intézmény és segítse a munkahelyek teremtését, bérek ösztönzését, valamint támogassák a kis- és középvállalkozásokat. Ez a keret azóta már feljebb került és még feljebb kerülhet, a hatása azonban egyre kisebb.

harakiri.png

Elég ha megnézzük mi történt a grafikonnal azóta, hogy a FED elkezdett kamatemelést kommunikálni (2014 november). Hidegen, azért nem hagyta a USDJPY devizapárt, de nem szólt bele annyit a grafikon alakulásába, mint mondjuk ezt tette az EURUSD árfolyamnál. Mivel már nagyjából mindenhol beárazta a művelet nagy részét a piac, így itt is egyre kevesebb esélye lesz a zöldhasúnak felfelé törni.

További komoly probléma, hogy hiába a nagy erőfeszítés a BOJ-től, továbbra sem hoz gazdasági fellendülést a puhány jen. Ami kicsit pozitív, hogy értéket próbálnak tenni az értéktelen pénz mögé és cégeket vásárolnak, nem pedig másik mesterségesen gyengített devizát.

Kezd összeérni a grafikon is, hiszen az exportőr országok az idegen deviza eladásában jók, míg az importőr országok a vételben érdekeltek. Az kivitellel kereskedők nem akarnak erősíteni, a behozatalban erősek pedig gyengíteni az árfolyamon. Így állíthatnak fel egy sávot az árfolyamokban, ez a sáv az USDJPY párnál mintha körvonalazódna (121-117).

usdjpy-d1-x-financial-solution.png

Ma este bejelentheti a Federal Reserve, hogy nem emel még a kamaton és, hogy nagyon lassan apránként kezdi majd a szigorítást ősszel. Ezekkel az infókkal pedig akár meg is csíphetünk egy kis short hullámot, amit a FED mellett a BOJ jegyzőkönyve és gyenge gazdasági mutatói hoznak el. Megjegyzés 121.80-ra előtte még felnyúlhatnak a stoppokért!

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://bbplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr267277113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása